|
Obszar
geograficzny:
„Fasolę
wrzawską” uprawia się na obszarze niżej
wymienionych sołectw, położonych
na terenie trzech gmin (Gorzyce, Zaleszany i
Radomyśl nad Sanem) w powiatach
tarnobrzeskim i stalowowolskim w województwie
podkarpackim. Są to następujące
sołectwa:
-
w
gminie Gorzyce: sołectwo Wrzawy, sołectwo
Gorzyce, sołectwo Motycze Poduchowne, sołectwo
Trześń i sołectwo Zalesie
Gorzyckie;
-
w
gminie Zaleszany: sołectwo Skowierzyn z
przysiółkami, sołectwo Zaleszany, sołectwo
Majdan Zbydniowski oraz sołectwo Motycze
Szlacheckie;
-
w
gminie Radomyśl nad Sanem: sołectwo Dąbrówka
Pniowska, sołectwo Pniów, sołectwo
Nowiny, sołectwo Witkowice, sołectwo
Chwałowice, sołectwo Antoniów, sołectwo
Orzechów .
Dowód
pochodzenia:
-
Całość
procesu produkcyjnego podlega specjalnemu
systemowi kontroli. Umożliwia on całkowite
śledzenie produktu. Chronioną Nazwą
Pochodzenia: „Fasola wrzawska” mogą
być znakowane tylko te produkty, które
całkowicie spełniają każdy
z następujących warunków:
a)
Zostały wytworzone na obszarze
geograficznym określonym wyżej zgodnie
z opisaną metodą produkcji i posiadają
cechy określone w opisie;
b)
Ich producenci zobowiązali się
pisemnie przestrzegać specyfikacji;
c)
Ich producenci przekazali niżej
wymienione informacje do Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we
Wrzawach zwanego dalej „Stowarzyszeniem”.
-
Producenci, którzy
chcą korzystać z chronionej nazwy
są zobowiązani do zgłoszenia
tej informacji do Stowarzyszenia.
3.Przekazują oni Stowarzyszeniu informacje
o powierzchni i lokalizacji upraw fasoli. Zmiany
w wymienionych informacjach powinny być
dokonywane przed 15 czerwca danego roku.
Producenci, którzy po raz pierwszy chcą
wykorzystywać chronioną nazwę
powinni zgłosić się do ww.
stowarzyszenia nie później niż do 30
kwietnia danego roku. W przypadku zgłoszenia
chęci uczestnictwa lub lokalizacji nowych
plantacji - po terminie, chroniona nazwa może
być wykorzystywana dopiero od następnego
roku.
-
W
Stowarzyszeniu zawsze
powinien znajdować się aktualny
spis producentów wytwarzających „Fasolę
wrzawską”, oraz aktualna lokalizacja
upraw fasoli.
Do spisu może zostać wpisany
podmiot, który uprawia w swoim
gospodarstwie „Fasolę wrzawską”
na powierzchni
nie mniejszej niż 0,20 ha.
-
Każdy
z producentów prowadzi również
rejestr, w którym zapisuje następujące
dane:
- wielkość produkcji, sprzedaży
oraz odbiorcę produkcji w danym roku
- powierzchnie i numery działek, na
których są uprawy fasoli
-
Wszystkie
podmioty zajmujące się skupem
„Fasoli wrzawskiej” i dalszym jej
konfekcjonowaniem pod chronioną nazwą
muszą poinformować o tym
Stowarzyszenie. Podmioty
te muszą być w stanie wykazać
dostawców, ilość oraz
pochodzenie fasoli, muszą też wykazać odbiorców i ilości
sprzedanej im fasoli. Podmioty te muszą
być w stanie również wykazać
związek pomiędzy ilością
fasoli skupionej a ilością fasoli
sprzedanej.
-
W
przypadku, gdy organ kontrolny stwierdzi
niezgodności, występujące choćby
na jednym etapie łańcucha
produkcyjnego, produkt nie będzie mógł
być wprowadzony do obrotu pod chronioną
nazwą. Za niezgodność uważa
się również niemożność
wykazania przez podmiot skupujący i
dalej sprzedający chronioną fasolę,
iż pod nazwą „fasola wrzawska”
jest sprzedawana chroniona fasola.
-
Od
chwili wysłania niniejszego wniosku do
UE obowiązuje producentów
przestrzeganie pkt. 6.1a. Pkt 6.1b i 6.1c
obowiązuje producentów od wcześniejszego
z wymienionych terminów rok od wysłania
wniosku do Unii Europejskiej.
Związek
Naturalny
„Fasola
wrzawska” cieszy się dużą
popularnością i jest produktem
poszukiwanym na rynku mimo dużej
konkurencji ze strony innych fasoli, zarówno
produkcji krajowej, jak też importowanej.
„Fasola wrzawska” - z uwagi na swój wygląd
i walory konsumpcyjne, tj. niepowtarzalny smak,
oraz wyróżniające cechy, jest
produktem najwyższej jakości. Warunki
glebowe i klimatyczne na terenie geograficznym
gdzie uprawia się fasolę, w istotny
sposób determinują możliwość
uzyskania takiego produktu, jakim jest „Fasola
wrzawska”.
Obszary
przeznaczone pod uprawę fasoli położone
są na terenach Niziny Nadwiślańskiej
i Doliny Dolnego Sanu, na granicy dwóch powiatów:
tarnobrzeskiego i stalowolskiego. Od północnego
zachodu teren ten ogranicza rzeka Wisła.
Niemal przez środek tego obszaru przepływa
rzeka San, mająca swoje ujście do Wisły
pod Wrzawami.
Wspomniane wyżej
tereny geograficznie stanowią północną
część Kotliny Sandomierskiej,
największego makroregionu Podkarpacia Północnego,
zwanego również Niziną Sandomierską.
Posiada ona charakterystyczny kształt trójkąta,
którego podstawę stanowi próg Pogórza Karpackiego, a ramiona wyznaczają: Wyżyna
Małopolska i Roztocze. Doliny Wisły i
Sanu ciągną się niemal
symetrycznie wzdłuż obu ramion
nizinnego trójkąta i spotykają się
w najniższym punkcie kotliny na wysokości
około 138m, między Sandomierzem i
Zawichostem.
Zarys
umiejscowienia obszaru produkcji fasoli
wrzawskiej
.
Warunki
klimatyczne
Nizinny klimat północnej
części województwa podkarpackiego
(Kotlina Sandomierska) charakteryzuje się długim
upalnym latem, ciepłą zimą i
stosunkowo niedużą ilością
opadów. Jest to region nieco cieplejszy niż
otaczające go obszary. Dla tego regionu,
zwanego Regionem Sandomierskim, w porównaniu z
innymi regionami, charakterystyczna jest największa
liczba dni z pogodą bardzo ciepłą.
Najliczniejsze są także dni bardzo
ciepłe i jednocześnie słoneczne
lub z niewielkim zachmurzeniem ogólnym nieba,
oraz dni bardzo ciepłe bez opadów.
Stosunkowo bardzo liczne są dni z pogodą
umiarkowanie ciepłą i słoneczną.
Dla omawianego regionu jest także
charakterystyczne częste pojawianie się
dni przymrozkowych.
Są
to tereny zaliczane do pasma „kotlin i nizin
podgórskich” lub do Sandomiersko –
Rzeszowskiej dzielnicy rolniczo –
klimatycznej. Średnia temperatura roku
wynosi 7,7 – 8,0ş C. Najchłodniejszym
miesiącem jest styczeń (ze średnią
temp. - 4 C.), najcieplejszym – lipiec (18ş
C). Średnia roczna suma opadów wynosi około
600 mm (w tym ponad 230 mm w okresie
wegetacyjnym). Średnia liczba dni z
przymrozkami wynosi około 160-170. Okres
wegetacyjny (z temp. średnią 5ş C) w
Kotlinie Sandomierskiej trwa około 195 dni.
Sąsiedztwo dwóch dużych rzek miało istotny wpływ na
wytworzenie w widłach Wisły i Sanu
charakterystycznego, specyficznego rodzaju
mikroklimatu. Wpływa on na okres
wegetacyjny, który jest dłuższy niż
w całej kotlinie i wynosi prawie 220 dni.
Gleby
Gleby występujące
na omawianym obszarze to przede wszystkim mady,
powstałe poprzez nawarstwianie się
osadów rzecznych w wyniku częstych wylewów
rzek: Wisły, Sanu, a także mniejszych
takich jak: Łęg, Trześniówka czy
Osa. Są to jedne z najżyźniejszych
gleb, występujące głównie w
dolinach rzek - tzw. mady nadwiślańskie
zaliczane głównie do kompleksu gleb
pszenno – buraczanych dobrych i bardzo dobrych
oraz gleb pszennych dobrych, żytnich bardzo
dobrych i dobrych.
Wiatry,
mgły, wody powierzchniowe i położenie
n.p.m.
Obszar Kotliny
Sandomierskiej znajduje się na terenie
otoczonym przez Wyżynę Małopolską,
Roztocze i Pogórze Karpackie. Takie ukształtowanie
powierzchni ogranicza występowanie silnych
wiatrów na całym tym terenie. Dodatkowo
obszar, o którym mowa w pkt 5 i na którym
prowadzi się uprawę fasoli, znajduje
się pod bezpośrednim wpływem dużych
rzek: Wisły i Sanu. Jest położony
stosunkowo niżej niż otaczające
go tereny. Jest to teren równinny, znakomicie
osłonięty od niekorzystnego wpływu
wiatru, który to wiatr odgrywa istotną rolę
przy uprawie fasoli tycznej.
W ciągu roku przeważają
wiatry zachodnie. Poprzez takie a nie inne
ukształtowanie terenu, jego prędkość
jest mała (poniżej 5 m/sek.), a zatem
jego negatywny wpływ na uprawę fasoli
jest niewielki. Jest to bardzo ważne, jako
że wiatry słabe sprzyjają uprawie
fasoli. Wiatry silne (o prędkości powyżej
10 m/sek.) występują bardzo rzadko i
zazwyczaj w zimie.
Omawiany obszar charakteryzuje również częste
występowanie mgieł wiosną i
jesienią.
Doskonale to ogranicza gwałtowną
zmianę temperatury między dniem i nocą.
Bliskość dwóch dużych rzek Wisły
i Sanu sprawia, że generalnie nie występuje
tutaj deficyt wód powierzchniowych.
Podsumowanie
Wszystkie powyższe
uwarunkowania w istotny sposób wpływają
na uprawę fasoli na tym obszarze. Fasola
jest rośliną ciepłolubną i
wymaga stanowiska słonecznego - osłoniętego
od wiatru, żyznej i zasobnej gleby. Obszar,
na którym wytwarzana jest „Fasola wrzawska”,
położony
jest w widłach Wisły i Sanu. Ze względu
na panujące tu warunki klimatyczno –
glebowe, jest doskonałym miejscem do uprawy
i rozwoju fasoli. Bardzo dobre, madowe gleby,
występujące na obniżonym, osłoniętym
terenie, charakterystyczny mikroklimat związany z bliskością dwóch
dużych rzek, uregulowane stosunki
wodne, obszar cieplejszy niż otaczające
go tereny – to wszystko wpływa na długość
okresu wegetacyjnego, a także prawidłowy
wzrost roślin i duże, dobrej jakości,
plony.
Próby
uprawy fasoli poza opisywanym obszarem.
Specyficzne, korzystne warunki dla uprawy fasoli
tycznej „Piękny Jaś” wytworzyły
się na zwartym obszarze ograniczonym
ramionami Wisły i Sanu (gminy Gorzyce i
Zaleszany) oraz niezbyt szerokim, nadrzecznym,
prawobrzeżnym pasie, na ujściowym
odcinku Sanu i części odcinka Wisły
(Gmina Radomyśl nad Sanem). Sytuację tą
ilustruje poniższa mapa. Na wschód od tego
pasa rozciąga się zwarty obszar terenów
leśnych, głównie sosnowych, które w
sposób naturalny ograniczają obszar uprawy
tej rośliny. Na południowy-zachód od
zakreślonego obszaru położone są
należące do gminy Gorzyce miejscowości
Sokolniki i Furmany, posiadające gleby
znacznie słabsze, piaszczyste, których
przydatność rolnicza jest mała.
Dają one początek obszarom zalesionym,
rozciągającym się dalej na południe.
Jak dotychczas nie podejmowano szerszych prób uprawy
fasoli tycznej „Piękny Jaś” na
obszarze wybiegającym poza zakreślony
w pkt. 5. Pojedyncze zamierzenia kończyły
się z reguły niepowodzeniem. Związane
to było z faktem, że fasola posiadając
duże wymagania klimatyczno – glebowe,
źle toleruje wszelkie w tym względzie
odstępstwa, szczególnie dotyczy to gleby.
Posadzona na glebach słabych,
piaszczystych, mało wilgotnych, o gorszej
strukturze, wykazuje słaby wzrost, niską
tendencję do zawiązywania strąków,
a uzyskiwane ziarno fasoli jest niskiej jakości.
Poza wytyczonym obszarem ziarna fasoli są
dużo mniejsze i bardzo często zdarzają
się niepożądane wybarwienia.
Znaczenie
kulinarne fasoli dla miejscowej ludności
Duże
wartości odżywcze i smakowe „fasoli
wrzawskiej” sprawiają, że
zapotrzebowanie na nią stale wzrasta, a w
lokalnej kuchni pojawiają się coraz to
nowe potrawy oparte na tym cennym warzywie. Na
terenie określonym w pkt 5 fasola znajduje
poczesne miejsce w tutejszej kuchni.
Jest
również surowcem do wielu innych dań
i potraw. A oto kilka przykładów tego, co
jest znane, przyrządzane i przygotowywane
na opisywanym terenie: fasolka po wrzawsku, zupa
fasolowa nieprzecierana (składniki: Fasola
wrzawska „Piękny Jaś”, ziemniaki,
włoszczyzna, przyprawy …), zupa fasolowa
przecierana (składniki jw.), fasola na
sypko z masłem lub słoniną
(boczkiem), fasola na sypko podawana na rosole z
drobiu, fasola jako przyprawa do gotowanego rosołu
(7-12 ziaren, poprawia smak i zabezpiecza
klarowność rosołu), tort
fasolowy, chleb fasolowy, sałatka fasolowa
i pasztet fasolowy.
Uprawy
miejscowej fasoli są również bardzo
cenionym pożytkiem dla pszczół, gdyż
wydziela ona znaczne ilości nektaru. W
okresie kwitnienia przyjeżdżają
tu licznie pszczelarze w celu zebrania tego
cennego pożytku.
Znaczenie gospodarcze „Fasoli wrzawskiej”:
Znaczenie
gospodarcze „Fasoli wrzawskiej” dla
opisywanego obszaru obrazuje liczba członków
Stowarzyszenie
Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś”
we Wrzawach, poziom produkcji i obszar
upraw fasoli oraz dane dotyczące eksportu
tego produktu.
Uprawa
fasoli na terenie określonym w pkt 5
zajmuje ważne miejsce z gospodarczego
punktu widzenia; osiągnęła stały
poziom, zarówno powierzchni uprawnej jak też
wielkości produkcji. Wiedza tutejszych
rolników, dotycząca zasad uprawy oraz
świetne warunki klimatyczne, pozwalały
i pozwalają na uzyskiwanie produktów
wysokiej jakości.
Biorąc
po uwagę, że Stowarzyszenie
Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś”
we Wrzawach liczy obecnie 301 członków,
a na określonym w pkt. 5 obszarze istnieje
ok. 1000 gospodarstw, to fakt ten świadczy
o dużym zainteresowaniu rolników sprawą
lepszego zorganizowania nie tylko samej
produkcji, ale także i sprzedaży
suchych nasion fasoli. Przy czym należy
dodać, że Stowarzyszenie jest
organizacją rozwojową i na pewno
liczba jego członków będzie z każdym
rokiem rosła. Świadczy to
także o znaczeniu uprawy fasoli dla
mieszkańców tego regionu.
Na
obszarze określonym w pkt 5 produkowano
średnio w ostatnich latach ok. 600-650 ton
„Fasoli wrzawskiej”. Dane te nie dotyczą
minionych 2 lat, kiedy z uwagi na suszę
plony fasoli były niższe. Wielkość
uprawy fasoli tycznej „Piękny Jaś”
stanowi na obszarze określonym, w pkt. 5
średnio od 2,5% do 5% wszystkich upraw.
Obecnie
uprawa Fasoli tycznej „Piękny Jaś”
w gminie Gorzyce zajmuje powierzchnię około
200 ha, w gminie Radomyśl nad Sanem – ok.
75 ha. Mniejsza
od tej ostatniej jest
powierzchnia upraw fasoli na terenie
gminy Zaleszany – około 40 ha.
Tereny
gdzie uprawia się fasolę „Piękny
Jaś” – to tereny typowo rolnicze.
Wprawdzie na obszarze Gminy Gorzyce tylko 20 %
osób spośród wszystkich zatrudnionych
pracuje w rolnictwie, to jednak w miejscowościach
takich jak Wrzawy, wprawdzie w zróżnicowanych
ilościach, ale praktycznie w każdym
gospodarstwie uprawia się fasolę tyczną
„Piękny Jaś”. Wielkość
tej uprawy zależy w dużym stopniu także
od ilości rąk do pracy w danym
gospodarstwie. Ta ilość nie wszędzie
jest wystarczająca, jako że na pewnych
etapach produkcji, zapotrzebowanie na siłę
roboczą jest bardzo duże: dotyczy to
okresu tyczenia, pierwszych uprawek pielęgnacyjnych,
oraz zbioru.
Ponieważ
fasola jest nierozerwalnie związana z
Wrzawami oraz całym obszarem położonym
przy ujściu Sanu do Wisły, toteż
dla podkreślenia jej roli w życiu
mieszkańców tych terenów, tradycyjnie już
co roku, w drugą lub trzecią niedzielę
sierpnia odbywa się we Wrzawach plenerowa
impreza pod nazwą „W widłach Wisły
i Sanu”. Jest to przyjęte zwyczajowo
święto Fasoli wrzawskiej – fasoli
tycznej „Piękny Jaś”.
Impreza
ma charakter festynu na wolnym powietrzu.
Gromadzi zawsze liczne rzesze zarówno mieszkańców
Wrzaw jak i okolicznych miejscowości.
Przybywają na nią także goście
spoza tego terenu.
Początki
imprezy sięgają roku 1996, kiedy to
Dom Kultury Wrzawy podjął pierwsze nieśmiałe
próby organizacji imprezy plenerowej, która
utrzymana w konwencji ludowej,
mogła dać możliwość
nie tylko dobrej zabawy, ale także
promowania fasoli.
Program został tak przygotowany, aby
jednym z głównych celów było
pokazanie tego produktu i możliwości
wykorzystania go w tradycyjnej i nowoczesnej
kuchni. Od tamtej pory imprezy ”W Widłach
Wisły i Sanu” wpisały się w
krajobraz wsi Wrzawy i gminy Gorzyce, jako
promocja wsi i regionu, jest to również
wielki piknik rodzinny integrujący społeczeństwo
gminy i powiatu.
Z
roku na rok impreza ta zyskuje coraz więcej
zwolenników. Ponieważ wieś Wrzawy
jest ośrodkiem typowo rolniczym z
tradycjami ludowymi, plener o takim charakterze
jest przedsięwzięciem wyjątkowo
trafionym. Od czterech lat impreza wpisana jest
w kalendarium imprez wojewódzkich.
Jest
to znakomity sposób na pokazanie dorobku
mieszkańców Wrzaw w dziedzinie uprawy
fasoli. Na ustawionych dookoła placu
stoiskach prezentowane są m.in. potrawy
sporządzone na bazie „Pięknego
Jasia”, które można dodatkowo spróbować,
aby przekonać się o walorach smakowych
tej fasoli. Swoje stoiska mają także
instytucje pracujące dla rolnictwa: Ośrodek
Doradztwa Rolniczego w Boguchwale czy Agencja
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w
Tarnobrzegu, a także miejscowi artyści
rzeźbiarze czy parający się
innymi dziedzinami sztuki. Sama impreza to także
występy zespołów artystycznych
zaproszonych spoza tego terenu i miejscowych,
np. z Gminnego Ośrodka Kultury w Gorzycach,
czy ludowych z Wrzaw i Gorzyc.
W
2003 r. roku święto fasoli „Piękny
Jaś” wypadło 10 sierpnia.
„Tygodnik Nadwiślański” w artykule
„Pod znakiem fasoli” pisał tuż po zakończeniu
imprezy: „W
naszym regionie mamy wiele miejscowości słynących
z upraw ściśle określonego
rodzaju owoców i warzyw. Zaliczają się
do nich także Wrzawy (Gm. Gorzyce), których
mieszkańcy postawili na fasolę „Piękny
Jaś” i ponoć wychodzą na tym całkiem
nieźle. Ta wąska specjalizacja była
okazją do zorganizowania w ubiegła
niedzielę imprezy plenerowej zatytułowanej
„W widłach Wisły i Sanu” z „Pięknym
Jasiem” w roli głównej. Uczestnicząca
w niej liczna widownia nie tylko dzięki
wspaniałej pogodzie miała powody do
zadowolenia. Organizatorzy – Dom Kultury we
Wrzawach, GOK w Gorzycach i Powiatowy Zespół
Doradztwa Rolniczego w Tarnobrzegu – zadbali,
by nie zabrakło atrakcji. (…). Chętni
do zmierzenia swych możliwości w
uprawie fasoli wystartować mogli w
konkursie na wbijanie tyczek. Koła Gospodyń
Wiejskich z powiatu tarnobrzeskiego, uczestniczące
w konkursie na najlepszą potrawę z
fasoli, przygotowały jadło, które, można
by podawać w najbardziej renomowanych
restauracjach. Nic tez dziwnego, że jurorzy
konkursu mieli nie lada problem z ustaleniem
kolejności miejsc i przyznaniem nagród”.
(…). W quizie z zakresu wiedzy o
uprawie fasoli oraz …integracji Polski
z Unią Europejską, do którego
zgłosiło się ponad 20 osób,
najlepszy okazał się Marian Broda z
Wrzaw”.
Tym
doniesieniom o uroczystościach we Wrzawach
wtórowało „Echo dnia”, które
relacjonowało w artykule „Zjedli Pięknego
Jasia”: „Pysznie
bawili się mieszkańcy Wrzaw w niedzielę,
na corocznej imprezie plenerowej „W widłach
Wisły i Sanu”. Na stołach królowały
potrawy z fasoli odmiany „Piękny Jaś”,
której promocja była mottem przewodnim
święta. W konkursie kulinarnym na
najciekawszą i i najsmaczniejsza potrawę
z fasoli rywalizowało siedem kół gospodyń
wiejskich z powiaty tarnobrzeskiego. Wygrały
panie z Zalesia Gorzyckiego. A gdy już
„Pięknego Jasia” zabrakło, wszyscy
posilili się piwem i szaszłykami w
rytmach ludowej i folk rockowej muzyki. Kto
chciał, sprawdzał wiedzę w quizie
z zakresu uprawy i wykorzystania fasoli oraz
integracji z Unią Europejską. Na
stoiskach promowały się m.in. Wojewódzki
Ośrodek Doradztwa Rolniczego w
Boguchwale, Podkarpacka Izba Rolnicza,
podkarpacki oddział Agencji Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa, firmy rolnicze, rękodzielnicy
i rzemieślnicy. (…)”.
Każda
z imprez „W widłach Wisły i Sanu”
jest inna, chociaż łączy je wiele
wspólnych elementów. Myślą przewodnią
jest tutaj Fasola wrzawska - „Piękny Jaś”,
główny produkt, jakim - z racji jego
szczególnych walorów,
szczyci się ten region.
|
|