Warszawa, dnia września
2007 r.
MINISTER
ROLNICTWA
I
ROZWOJU WSI
Wojciech Mojzesowicz
PAozJ076/G9'O
I
4'Z'10
/07/ms
DECYZJA
Na
podstawie art. 104 kodeksu postępowania
administracyjnego w związku z art. 19
ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o
rejestracji i
ochronie
nazw i oznaczeń produktów rolnych i
środków spożywczych oraz o
produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 28
czerwca 2007 r. złożonego przez
Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej
"Piękny Jaś" we Wrzawach o
rejestrację nazwy "fasola wrzawska"
jako chroniona nazwa pochodzenia
stwierdzam
spełnianie
wymagań
określonych w rozporządzeniu Rady
(WE) nr 51012006 z
dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia
produktów rolnych i środków spożywczych.
Uzasadnienie
Stosownie
do art. 19 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17
grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie
nazw i oznaczeń produktów rolnych i
środków spożywczych oraz o
produktach tradycyjnych minister właściwy
do spraw rynków rolnych wydaje decyzję o
stwierdzeniu spełniania wymagań określonych
w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 z
dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie
ochrony oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych. Jednakże
ww. rozporządzenie zostało uchylone
rozporządzeniem Rady (WE) nr 510/2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń
geograficznych i nazw pochodzenia produktów
rolnych i środków spożywczych, którego
artykuł 19 stanowi, że odesłania
do uchylonego rozporządzenia traktowane są
jako odesłania do rozporządzenia
Rady (WE) nr 510/2006 r. w
sprawie ochrony oznaczeń
geograficznych i nazw pochodzenia produktów
rolnych i środków spożywczych.
2)
Wniosek o
rejestrację "fasoli wrzawskiej"
jako chroniona nazwa pochodzenia spełnia
wymagania określone w rozporządzeniu
Rady (WE) 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r.
przepisach w sprawie ochrony oznaczeń
geograficznych i nazw pochodzenia produktów
rolnych i środków spożywczych.
Zgodnie z
art. 2 ust. 1 lit a) rozporządzenia Rady
(WE) 510/2006 do oznaczenia produktu
wykorzystywana jest nazwa określonego
miejsca. We wniosku o rejestrację pokazano,
w jaki sposób jakość fasoli
wrzawskiej związana jest z miejscem
pochodzenia a wszystkie etapy jej produkcji
odbywają się na określonym
obszarze geograficznym. Przedstawione zostały
zarówno czynniki naturalne oraz czynniki
ludzkie, które mają wpływ na jakość
gotowego produktu.
Stosownie
do art. 18 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy Rada do Spraw
Tradycyjnych i Regionalnych Nazw Produktów
Rolnych i Środków Spożywczych na
posiedzeniu, które odbyło się w dniu
12 września 2007 r. w Ministerstwie
Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydała opinię,
iż wniosek o rejestrację spełnia
wymagania określone w rozporządzeniu
Rady (WE) nr 51012006 z dnia 20 marca 2006 r. w
sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i
nazw pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych.
W związku z powyższym,
należało orzec jak w rozstrzygnięciu.
Decyzja niniejsza jest
ostateczna.
Na
niniejszą decyzję stronie przysługuje
skarga do Wojewódzkiego Sądu
Administracyjnego w Warszawie, za pośrednictwem
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w terminie 30
dni od dnia doręczenia niniejszej decyzji.
Otrzymują:
l) Waldemar
Prarat, Stowarzyszenie Producentów
Fasoli Tycznej "Piękny Jaś"
we Wrzawach, Wrzawy
485, 39-432
Gorzyce
.
3)
Pan Keijo Hyvonen, Head of Unit FA, Dyrekcja
Generalna Rolnictwa i Rozwoju Obszarów
Wiejskich, Komisja Europejska;
DECYZJA
MINISTERSWTWA
ROLNICTWA
I ROZWOJU
WSI
O
REJESTRACJI
NAZWY
„FASOLA
WRZAWSKA”
JAKO
CHRONIONA
NAZWA
POCHODZENIA
Fragment
wniosku złożonego w Unii Europejskiej
dla rejestracji
chronionej nazwy pochodzenia Fasola
wrzawska, zatwierdzony przez Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
1.
Pod nazwą
„Fasola wrzawska” mogą być
sprzedawane wyłącznie nasiona fasoli
tycznej
Piękny
Jaś,
zaliczanej do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus
multiflorus). Jest to roślina
jednoroczna, pnąca, tyczna, średnio
plenna, dość późna. Strąki
dojrzewają stopniowo, aż do przymrozków.
Strąki niedojrzałe są zielone, w
miarę dojrzewania brunatnieją. Strąk
dojrzały jest krótki, bardzo szeroki, spłaszczony.
Odmiana uprawiana na tzw. suche ziarno.
2.
Ziarna fasoli muszą być bocznie
spłaszczone o kształcie nerkowatym,
muszą być czyste,
całe, zdrowe, dojrzałe, dobrze wykształcone,
suche bez zanieczyszczeń, nie wyschnięte,
bez otworów spowodowanych przez owady, wolne od
niebezpiecznych chorób, nie okazujące
jakiegokolwiek pogorszenia lub wzrostu pod wpływem
temperatury.
3.
Pod nazwą „Fasola wrzawska” nie
można sprzedawać ziaren innych odmian
niż określona w pkt. 1, z tolerancją
określoną w pkt. 8.
4.
Ziarna fasoli muszą być wolne
od obcej materii z tolerancją określoną
w pkt. 8.
5.
Nasiona
mają błyszczącą okrywę
nasienną o jednolitym białym
zabarwieniu
6.
Zapach ziaren musi być
charakterystyczny dla „Fasoli wrzawskiej”,
przy czym jednocześnie naturalny, swoisty,
bez zapachu pleśni, stęchlizny i
innych obcych zapachów.
7.
Cechami dyskwalifikującymi całą
partię są ziarna zaparzone, ze strąkowcem
wewnątrz lub mające pozostałości
środków ochrony roślin.
8.
W stosunku do ziaren przed
zapakowaniem stosuje się następującą
tolerancję:
a)
ziarna połamane (połowa całego
ziarna) do 0,1 %,
b)
ziarna wyschnięte do 0,3 %,
c) obca
materia do 0,05 % (maksymalna ilość
ziemi 0,02 %),
d)
ziarna zbutwiałe i spleśniałe nie
więcej niż 0,2%,
e)
zawartość ziaren fasoli o nie
jednolitej barwie nie więcej niż 0,6%.
-
jednakże w sumie ziaren fasoli, które nie
spełniają określonych wymagań
nie może być więcej niż 1,25
% liczonych wagowo.
Ziarna
fasoli są bardzo duże, co powoduje, iż
na 100 gram fasoli wchodzi nie więcej niż
50 ziaren.
9.
Wilgotność fasoli nie może
być większa niż 18%.
„Fasola wrzawska”
charakteryzuje się bardzo cienką skórką.
Ziarna mają bardzo delikatny, łagodny
i właściwy dla „Fasoli wrzawskiej”
smak.
|