Warszawa, dnia września 2007 r.
MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
Wojciech Mojzesowicz
DECYZJA
Na podstawie art. 104 kodeksu postępowania
administracyjnego w związku z art. 19 ust. 1 pkt
1 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji
i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i
środków spożywczych oraz o produktach
tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68)
po rozpatrzeniu wniosku z dnia 28 czerwca 2007
r. złożonego przez Stowarzyszenie Producentów
Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach o
rejestrację nazwy "fasola wrzawska" jako
chroniona nazwa pochodzenia
stwierdzam spełnianie wymagań określonych w
rozporządzeniu Rady (WE) nr 51012006 z dnia 20
marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń
geograficznych i nazw pochodzenia produktów
rolnych i środków spożywczych.
Uzasadnienie
Stosownie do art. 19 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia
17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw
i oznaczeń produktów rolnych i środków
spożywczych oraz o produktach tradycyjnych
minister właściwy do spraw rynków rolnych wydaje
decyzję o stwierdzeniu spełniania wymagań
określonych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr
2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie
ochrony oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych. Jednakże ww. rozporządzenie zostało
uchylone rozporządzeniem Rady (WE) nr 510/2006
r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i
nazw pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych, którego artykuł 19 stanowi, że
odesłania do uchylonego rozporządzenia
traktowane są jako odesłania do rozporządzenia
Rady (WE) nr 510/2006 r. w sprawie ochrony
oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia
produktów rolnych i środków spożywczych.
Wniosek o rejestrację "fasoli wrzawskiej" jako
chroniona nazwa pochodzenia spełnia wymagania
określone w rozporządzeniu Rady (WE) 510/2006 z
dnia 20 marca 2006 r. przepisach w sprawie
ochrony oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych.
Zgodnie z art. 2 ust. 1 lit a) rozporządzenia
Rady (WE) 510/2006 do oznaczenia produktu
wykorzystywana jest nazwa określonego miejsca.
We wniosku o rejestrację pokazano, w jaki sposób
jakość fasoli wrzawskiej związana jest z
miejscem pochodzenia a wszystkie etapy jej
produkcji odbywają się na określonym obszarze
geograficznym. Przedstawione zostały zarówno
czynniki naturalne oraz czynniki ludzkie, które
mają wpływ na jakość gotowego produktu.
Stosownie do art. 18 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy
Rada do Spraw Tradycyjnych i Regionalnych Nazw
Produktów Rolnych i Środków Spożywczych na
posiedzeniu, które odbyło się w dniu 12 września
2007 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
wydała opinię, iż wniosek o rejestrację spełnia
wymagania określone w rozporządzeniu Rady (WE)
nr 51012006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie
ochrony oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych. W związku z powyższym, należało
orzec jak w rozstrzygnięciu.
Decyzja niniejsza jest ostateczna.
Na niniejszą decyzję stronie przysługuje skarga
do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w
Warszawie, za pośrednictwem Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, w terminie 30 dni od dnia
doręczenia niniejszej decyzji.
Otrzymują:
1) Waldemar Prarat, Stowarzyszenie Producentów
Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach, Wrzawy
485, 39-432 Gorzyce.
2) Pan Keijo Hyvonen, Head of Unit FA, Dyrekcja
Generalna Rolnictwa i Rozwoju Obszarów
Wiejskich, Komisja Europejska;
DECYZJA MINISTERSWTWA ROLNICTWA I ROZWOJU
WSI O REJESTRACJI NAZWY „FASOLA WRZAWSKA”
JAKO CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA
Fragment wniosku złożonego w Unii Europejskiej
dla rejestracji chronionej nazwy pochodzenia
Fasola wrzawska, zatwierdzony przez Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
1. Pod nazwą „Fasola wrzawska” mogą być
sprzedawane wyłącznie nasiona fasoli
tycznej
Piękny Jaś,
zaliczanej do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus
multiflorus).
Jest to roślina jednoroczna, pnąca, tyczna,
średnio plenna, dość późna. Strąki dojrzewają
stopniowo, aż do przymrozków. Strąki niedojrzałe
są zielone, w miarę dojrzewania brunatnieją.
Strąk dojrzały jest krótki, bardzo szeroki,
spłaszczony. Odmiana uprawiana na tzw. suche
ziarno.
2. Ziarna fasoli muszą być
bocznie spłaszczone o kształcie nerkowatym,
muszą być czyste, całe,
zdrowe, dojrzałe, dobrze wykształcone, suche bez
zanieczyszczeń, nie wyschnięte, bez otworów
spowodowanych przez owady, wolne od
niebezpiecznych chorób, nie okazujące
jakiegokolwiek pogorszenia lub wzrostu pod
wpływem temperatury.
3. Pod nazwą „Fasola wrzawska” nie można
sprzedawać ziaren innych odmian niż określona w
pkt. 1, z tolerancją określoną w pkt. 8.
4. Ziarna fasoli muszą być wolne od obcej
materii z tolerancją określoną w pkt. 8.
5.
Nasiona mają błyszczącą okrywę nasienną o
jednolitym białym zabarwieniu
6. Zapach ziaren musi być charakterystyczny
dla „Fasoli wrzawskiej”, przy czym jednocześnie
naturalny, swoisty, bez zapachu pleśni,
stęchlizny i innych obcych zapachów.
7. Cechami dyskwalifikującymi całą partię
są ziarna zaparzone, ze strąkowcem wewnątrz lub
mające pozostałości środków ochrony roślin.
8.
W stosunku do ziaren przed zapakowaniem stosuje
się następującą tolerancję:
a) ziarna połamane (połowa całego ziarna) do
0,1%,
b) ziarna wyschnięte do 0,3 %,
c) obca materia do 0,05 %
(maksymalna ilość ziemi 0,02 %),
d) ziarna zbutwiałe i spleśniałe nie więcej niż
0,2%,
e) zawartość ziaren fasoli o
nie jednolitej barwie nie więcej niż 0,6%.
f) jednakże w sumie ziaren
fasoli, które nie spełniają określonych wymagań
nie może być więcej niż 1,25 % liczonych
wagowo.
Ziarna fasoli są bardzo duże, co powoduje, iż na
100 gram fasoli wchodzi nie więcej niż 50
ziaren.
9. Wilgotność fasoli nie może być większa
niż 18%. „Fasola wrzawska” charakteryzuje się
bardzo cienką skórką. Ziarna mają bardzo
delikatny, łagodny i właściwy dla „Fasoli
wrzawskiej” smak.
|